Thứ Sáu, 25 tháng 5, 2018

LSSJID Yêu Cầu TNS Janet Nguyễn Chính Thức Xin Lỗi ỨCV Vân Lê D7/SJ/2018


May 25, 2018
Hoàng Hoa,

Kính gởi TNS Janet Nguyễn:
Trong email của tôi sáng nay có nói về những sai sót trong văn bản của SB895 của bà. Tổng quát lại thì những sai sót đó như sau:
1.   SB895 không chính xác với lịch sử việt Nam:
a.   Người Việt tỵ nạn cộng sản chứ không phải người tỵ nạn Mỹ gốc Việt
b.   Quân Lực Việt Nam Cộng Hòa phát xuất từ người dân Việt Nam ở miền Nam không có members mà là một cơ cấu quân sự có tổ chức với những người lính (soldiers) phục vụ cho tổ quốc Việt Nam.
c.   SB895 nói về những kinh nghiệm (experience) của người tỵ nạn Mỹ gốc Việt; như thế, không đề cập đến những lý do nguyên thủy là cuộc xâm lược của Việt cộng tức Cộng sản Bắc Việt gây ra cuộc tỵ nạn chính trị đầy chết chóc này.
d.   SB895 viết the fall of Saigon in 1975 là sai mà phải là the Fall of Saigon in 1975, hay phải là The Black April 1975, hay Ngày Quốc Hận 30 tháng Tư 1975.
2.   Những sai sót:
i.             SB895 không nói về (ignored) hay che dấu (hid) cuộc thảm sát diệt chũng (genocide/massacre) mà Việt cộng gây ra trong lúc chúng rút quân ra khỏi Cố Ðô Huế khi Tổng công kích Mậu Thân 1968 của chúng thảm bại. Cuộc thảm sát hơn 8.000 người dân vô tội Huế đã gây ra biết bao tang tóc cho Huế. Người Việt nào cũng biết tại sao bà không biết?
ii.            SB895 chưa phải là bản văn Anh ngữ hoàn chỉnh về nội dung và cách hành văn.
Thế nhưng, chúng tôi được biết trong một email được phát tán (distributed) trên các groups trên Internet, một người tên Thái Hồ có nhận xét về thái độ của bà trước bức Thư của Ứng cử viên Vân Lê cho chức vụ Nghị viên Khu vực 7, San Jose như sau:
“Mới gần đây bà viết cái Thư Ủng Hộ SB 895 của TNS Janet Nguyễn một cách khiên cưỡng, lộ rõ cái thấp kém và kiêu ngạo vô lối. Dự luật SB 895 chỉ là một, văn bản tiếng Anh rất rõ ràng. Tôi được biết tại buổi điểu trẩn ở Thượng Viện, TNS Janet đã lắc đầu ngao ngán khi biết có Thư Ủng Hộ của bà như thế.”
Trích email của Thái Hồ
Thưa bà TNS Janet Nguyễn, chúng tôi không tin là Thái Hồ viết đúng sự thật về thái độ ngạo mạn đến độ vô lý của bà đối với Ứng cử viên Vân Lê cho chức vụ Nghị viên Khu vực 7, San Jose 2018. Sự ngạo mạn đó của bà, nếu đúng như Thái Hồ viết, đến độ khinh miệt người khác đã là không thể chấp nhận; thế mà, sự ngạo mạn của bà phải chăng muốn tỏ lộ trước mặt Thái Hồ, một nhân vật thứ ba, để Thái Hồ đem cái thái độ ngạo mạn khinh miệt của bà đối với Ứng cử viên Vân Lê ra trước public để hạ nhục Ứng cử viên Vân Lê? Chắc bà cũng hiểu rõ rằng vào giữa lúc Bầu cử tháng 6 tại State of California, thái độ của bà và bài viết của Thái Hồ sẽ có ảnh hưởng đến kết quả cuộc tranh cử của Ứng cử viên Vân Lê tại khu vực 7, San Jose phải không?
Chúng tôi viết email này không riêng gởi đến bà, mà gởi trên toàn thể mạng lưới Internet, tất cả các groups, đăng tải những Web Sites của www.saigonfilms.com, www.viettrade.net, www.littlesaigonsjid.com và Blog Quan Ðiểm Việt Nam.
Chúng tôi yêu cầu bà lên tiếng ngay lập tức (promptly) và chính thức xin lỗi (official apology to) Ứng cử viên Vân Lê cho chức vụ Nghị viên Khu vực 7, San Jose năm 2018 vì thái độ ngạo mạn đến vô lý (unreasonable and senseless arrogance) của bà.
Trân trọng,
Hoàng Hoa
Founder, Little Saigon San Jose Dự Án và Phát Triễn
05/25/2018
P.S. Thư được lưu bằng pdf


Thứ Năm, 24 tháng 5, 2018

Little Saigon San Jose ID: Những điểm sai sót trong TNS CA Janet’s SB895

Little Saigon San Jose ID: Những điểm sai sót trong TNS CA Janet’s SB895
1.    Ngay từ đầu, SB895 đã sai khi Janet không gọi Người Việt Tỵ Nạn Cộng Sản (Vietnamese Communist Refugee) mà gọi là Vietnamese American refugee.
2.    Vietnamese American studies relative to Vietnamese American refugee experience, Vietnamese boat people, and the Republic of Vietnam Armed Forces
Tạm dịch là Những nghiên cứu Mỹ gốc Việt có liên quan (related to) kinh nghiệm tỵ nạn người Mỹ gốc Việt, thuyền nhân, và Quân Lực Việt Nam Cộng Hòa.
Câu này không rõ nghĩa ngụ ý điểm chính của các nghiên cứu là về kinh nghiệm trãi qua. Nôm na “những gì trãi qua” trong “cuộc hành trình” đến ngày định cư tại California
3.    The fall of Saigon 1975 phải viết hoa (capital) The Fall of Saigon in 1975 bởi vì đó là một biến cố đặc biệt, duy nhất trong lịch sử thế giới và là tên gọi của Ngày Sàigòn thất thủ vào tay Việt Cộng 30 tháng 4, 1975. The Fall of Saigon 1975 cần phải viết là Ngày Quốc Hận Ðau Thương và Tang Tóc.
Việc xử dụng sai tên gọi ngày 30 tháng Tư , 1975 cho thấy sự hiểu biết yếu kém về quan điểm lịch sử.
4.    Quân Lực Việt Nam Cộng Hòa không có members. Người lính các cấp dưới chế độ Việt Nam Cộng Hòa bao gồm Hải Lục Không Quân, các binh chủng, các đơn vị chiến đấu đặc biệt hoạt động trong bóng tối … đều mang huy hiệu, cấp bậc của QLVNCH. Họ là những người lính VNCH. Khi gọi những người lính (soldiers) này là members, tức là tước bỏ những hoạt động tích cực yêu nước của một người lính chiến đấu bảo vệ tổ quốc.
5.    .. khi nói về teaching of human rights, the holocaust, and genocide, including the Armenian, Cambodian, Darfur and Ruwanda genocides, TNS Janet đã không đề cập đến Tết Mậu Thân Genocide năm 1968. Tại sao một cuộc tàn sát dã man 8,000 thường dân vô tội Huế do Việt Cộng xuống tay đến nổi cố đô Huế từ người lớn đến em bé còn sống đều nhuộm màu sô tang trắng mà TNS Janet không đề cập tới?
6.    Những người bị bắt tập trung vào các trại tập trung cải tạo của Việt Cộng bao gồm dân, quân, cán, chính của chế độ VNCH. Những người đã chết trong các trại tập trung cải tạo, chết tại các khu kinh tế mới do Việt Cộng đày ải thành phần tiểu tư sản và thân nhân binh sĩ, sĩ quan VNCH thì ai sẽ kể lại kinh nghiệm (experience) của họ?
7.    Trong phần cuối mục (i) có ghi “or a multimedia option, such as a DVD or an online video.” Câu hỏi là bộ DVD “The Vietnam War” của PBS sẽ được đem vào giáo dục cho các em học sinh hay không?
SB895 có quá nhiều sai sót đó là chưa kể lối hành văn luộm thuộm, lặp đi lặp lại đã khó hiểu làm giảm đi giá trị của một văn bản Việt ngữ trước một vấn đề về văn hóa và lịch sử Việt Nam. SB895 đã tránh nói về chữ tỵ nạn cộng sản trong lúc người Việt tỵ nạn cộng sản ra đi bằng đủ mọi phương tiện để chạy trốn Việt cộng, chạy trốn một chế độ vô nhân tính, giả dối và ngu xuẫn đang rình mò ngày đêm sinh mạng của họ.
Chúng tôi nghĩ rằng SB895 thật sự đòi hỏi một thời gian lâu dài hơn để TNS CA Janet Nguyễn sửa chữa những sai sót nếu không muốn nói là toàn văn của SB895 bằng Anh ngữ rất kém.
Rõ ràng Little Saigon Dự Án Phát Triển (LSSJID) khó chấp thuận (disapprove) một SB895 như vậy.
Trân trọng,
Hoàng Hoa
Little Saigon San Jose Initiatives and Development
04/20/2018
P.S. Bài được đăng trên Web Site www.littlesaigonsjid.com

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 895, as introduced, Nguyen. 
Pupil instruction: Vietnamese American refugee experience: model curriculum.
Existing law requires the adopted course of study for grades 7 to 12, inclusive, to include, among other subjects, the social sciences. Existing law encourages instruction in the area of social sciences that may include instruction on the Vietnam War, including a component drawn from personal testimony of Southeast Asians who were involved in the Vietnam War and men and women who contributed to the war effort on the home front, as specified. Existing law requires the State Board of Education, with the assistance of the Superintendent of Public Instruction, to establish a list of textbooks and other instructional materials that highlight the contributions of minorities in the development of California and the United States. Existing law establishes the Instructional Quality Commission and requires the commission to, among other things, recommend curriculum frameworks to the state board.
This bill would require the commission to develop and submit to the state board, on or before December 31, 2020, and the state board to adopt, modify, or revise, on or before March 31, 2021, a model curriculum relative to the Vietnamese American refugee experience, as specified, for use in elementary schools, middle schools, and high schools. The bill would encourage a school district, charter school, or county office of education that maintains any of grades 1 to 12, inclusive, that does not otherwise offer a standards-based Vietnamese American studies curriculum relative to the Vietnamese American refugee experience, Vietnamese boat people, and the Republic of Vietnam Armed Forces, to offer a course of study based on the model curriculum. The bill would require the model curriculum to be developed with participation from specified entities, including, among others, Vietnamese American refugees and Vietnamese American cultural centers and community groups located in California. The bill would provide that implementation of its provisions is subject to the receipt of grants, donations, or other financial support from private or public sources for its purposes, including, but not limited to, an appropriation in the annual Budget Act or another statute.
DIGEST KEY
Vote: majority    Appropriation: no   Fiscal Committee: yes   Local Program: no  

BILL TEXT
THE PEOPLE OF THE STATE OF CALIFORNIA DO ENACT AS FOLLOWS:

SECTION 1.
 The Legislature finds and declares all of the following:
(a) The State of California is committed to providing excellent educational opportunities to all of its pupils.
(b) There are 92 languages other than English spoken throughout the state, with the primary languages being Arabic, Armenian, Cantonese, Korean, Russian, Spanish, Tagalog, and Vietnamese.
(c) There is a growing body of academic research that shows the importance of culturally meaningful and relevant curriculum.
(d) The state’s educational standards should be guided by core values of equity, inclusiveness, and universally high expectations.
(e) The state is committed to its obligation to ensure its youth are college prepared and career ready, while graduating 100 percent of its pupils.
(f) The implementation of various culturally relevant courses within California’s curriculum that are A–G approved, with the objective of preparing all pupils to be global citizens with an appreciation for the contributions of multiple cultures, will close the achievement gap, reduce pupil truancy, increase pupil enrollment, reduce dropout rates, and increase graduation rates.
(g) For the past 40 years, Vietnamese American refugees have enriched the social, cultural, and economic landscape of California and have achieved success in many professional fields, including business, politics, law, science, education, literature, journalism, sports, and entertainment.
(h) The state encourages the participation of pupils, community members, and members of California Vietnamese American communities in the development of a model curriculum that recognizes the importance of survivors, rescuers, and liberators of the Vietnam War, including Vietnamese-American refugees, Vietnamese boat people, and members of the Republic of Vietnam Armed Forces.
(i) The state currently encourages the incorporation of survivor, rescuer, liberator, and witness oral testimony into the teaching of human rights, the Holocaust, and genocide, including the Armenian, Cambodian, Darfur, and Rwandan genocides.
(j) Currently, the instructional resources available for use in California public schools do not include sufficient oral testimony from survivors, rescuers, and liberators of the Vietnam War, including Vietnamese American refugees, Vietnamese boat people, and members of the Republic of Vietnam Armed Forces in the United States and especially in California.
(k) The state acknowledges the need to elevate tragic personal stories like those of the Vietnamese boat people who, after the fall of Saigon in 1975, risked their lives escaping communism only to spend weeks or months at sea battling storms, diseases, starvation, and pirates.
(l) The state acknowledges the importance of the history and experience of the more than 250,000 members of the Republic of Vietnam Armed Forces who were sent to reeducation camps after the fall of Saigon, where many spent up to 17 years in captivity and more than 20,000 died before they were released.
(m) The state acknowledges that oral histories can help pupils better relate to and understand different perspectives in curriculum by providing first-person accounts from individuals who have experienced some of the most tragic times in international history, helping the subject become more than statistics on a page.
(n) The County of Orange, along with the City of San Jose, are home to the largest Vietnamese populations outside of Vietnam.
(o) It is in the best interest of all people and the future of this state to ensure that each school district, charter school, and county office of education has access to a model curriculum and culturally accurate instructional materials relative to the Vietnamese American refugee experience, including the experiences of the Vietnamese boat people and the members of the Republic of Vietnam Armed Forces.
SEC. 2.
 Section 51207 is added to the Education Code, to read:
51207.
 (a) The Instructional Quality Commission shall develop, and the state board shall adopt, modify, or revise, a model curriculum relative to the Vietnamese American refugee experience, that began with the fall of Saigon in 1975, including oral testimony of survivors, rescuers, and liberators of the Vietnam War, including Vietnamese-American refugees, Vietnamese boat people, and members of the Republic of Vietnam Armed Forces, to ensure quality standards and materials for this area of study. The model curriculum shall be developed with participation from Vietnamese American cultural centers and community groups located in California, survivors, rescuers, and liberators of the Vietnam War, Vietnamese American refugees, a group of representatives of local educational agencies, a majority of which are kindergarten and grades 1 to 12, inclusive, and teachers who have relevant experience or education backgrounds in the study and teaching of Vietnamese American history. The model curriculum developed pursuant to this subdivision shall include curriculum appropriate for use in elementary schools, middle schools, and high schools.
(b) The model curriculum shall be written as a guide to allow school districts, charter schools, and county offices of education to adapt their related courses to best meet the educational needs of their communities. The model curriculum developed for use in high schools shall include examples of courses offered by local educational agencies that have been approved as meeting the A–G admissions requirements of the University of California and the California State University, including, to the extent possible, course outlines for those courses.
(c) When teaching about the Vietnam War and the postwar period, the Legislature encourages the incorporation of writings that represent all perspectives of the refugee experience, including oral testimony by survivors, rescuers, and liberators of the Vietnam War, and Vietnamese refugees.
(d) The model curriculum shall include discussion of the Vietnamese boat people and members of the Republic of Vietnam Armed Forces, the reasons behind the exodus, the hardships faced by the Vietnamese people attempting to flee who were apprehended by the communist government, and the conditions that led to the resettlement of Vietnamese people in America.
(e) On or before December 31, 2020, the Instructional Quality Commission shall submit the model curriculum to the state board, and the state board shall adopt, modify, or revise the model curriculum on or before March 31, 2021.
(f) The Instructional Quality Commission shall provide a minimum of 45 days for public comment before submitting the model curriculum to the state board.
(g) Beginning in the school year following the adoption of the model curriculum pursuant to subdivisions (a) and (e), each school district, charter school, or county office of education maintaining any of grades 1 to 12, inclusive, that does not otherwise offer standards-based Vietnamese American studies curriculum relative to the Vietnamese American refugee experience, Vietnamese boat people, and the Republic of Vietnam Armed Forces, is encouraged to offer to pupils a course of study relative to the Vietnamese American refugee experience based on the model curriculum. A school district, charter school, or county office of education that serves pupils in any of grades 7 to 12, inclusive, that elects to offer a course of study in the Vietnamese American refugee experience pursuant to this subdivision, shall offer the course as an elective in the social sciences or world history and shall make the course available in at least one year during a pupil’s enrollment in grades 7 to 12, inclusive.
(h) It is the intent of the Legislature that local educational agencies that maintain high schools submit course outlines for studies relative to the Vietnamese American refugee experience for approval as A-G courses.
(i) For purposes of this section, “oral testimony” means the firsthand accounts of significant historical events presented in a format that includes, but is not limited to, in-person testimony, video, or a multimedia option, such as a DVD or an online video.
(j) The implementation of this section is subject to the receipt of grants, donations, or other financial support from private or public sources for its purposes, including, but not limited to, an appropriation in the annual Budget Act or another statute.